< Till bloggens startsida

En vanligt ovanlig dag i Shanhai

Hej,
 
Idag är det inte som vanlig. Jag, Johan, är gästskribent på bloggen ni älskar. Jag och Emelie testade på en kortare resa till Shanghai och tänkte skriva lite om det. Det var iaf lite som att trilla ned i ett kaninhål och hitta konstiga, ja...
 
Och det första vi gör efter en hastig tur från flygplatsen till vårat hostel är att fixa mat. Fort gick det. Gott var det. Och hett var det. För hett. När man bränner tungan och gommen ser man ut såhär. Dumplings heter maten. Någon sorts tunn deg som man bakar in tex kött i. Tänk kinesisk palt.
 
 
Boom. Vi hoppar till nästa dag. Kläder är införskaffade och nu smälter vi in i miljön. Shopping visade sig var utomordentligt trevlig sysselsättning i staden. Butikerna tog aldrig slut. Detta är en helt vanlig gata. Vad som är extrodinärt på bilden är jag, Johan.

Här på bilden fixar Emelie sina naglar på Starbucks. Blått med ett härligt glitter på. Starbucks är en hamn i orkanpiskat hav. En termos i gryningen. Det är där i tar våran frukost. Starbucks är för de som inte fikat där en enorm kafékedja från Seattle i USA. Helt ok kaffe för det mesta, en lyx för missbrukare från trollskog och fjäll.

Och utanför ser vi dessa evigt arbetande byggkranar. Shanghai expanderar ordentligt. Det byggs hela tiden överallt. Syns dåligt på bilden men precis när vi fotade svängde den högra kranen in i vänstra kranens vajer och saker skakade till. Men kranarna stod kvar och ingen dog, i alla fall inte på denna arbetsplats. En ärans dag i himmelska Kina. Kranen föll inte över oss.
Gubben och gumman i blått är nagellack. Greven i fotöljen är jag, Johan.

Denna bild tänkte vi ta med för att visa hur en vanlig gata i Shanghai ser ut. Den är vanlig i Shanghai där jag, Johan, och Emelie är ovanliga.

Modebloggaren kallar vi detta foto. Emelie har införskaffat sig en ny kappa och halsduk. Är hon inte vacker? Jo. Sen när vi bloggat klart ska fixa till bilden med ett instagramfilter.

En annan vanlig sak man ser i Kina. Bilar som körs av folk som inte borde köra. Vi står utanför ett stort hotell. Någon ska åka iväg med den gröna taxin och lastar in mängder av bagage. Mitt på övergångsstället tvärs över vägen i en korsning i centrala Shanghai. De andra bilarna ni ser tutade. Å som de tutade. Och det hjälpte inte. Men tutande slutade inte.

 In the land of Mordor, in the fires of Mount Doom, the Dark Lord Sauron forged in secret, a master ring, to control all others

Men så vi ser ut. Ja precis såhär. Detta är folkets torg i Shanghai. Vi tittade på folk och museer.

Men först lite kläder. Att shoppa i Kina är inte lätt. Dels så är jag tex storlek L/XL. Sen har de en annan ide om mode. Allt är inte så gångbart i Sverige. Vill man ha få detaljer på kläderna får man betala mer. Kanintröjor är tro det eller ej inte alls särskillt tokigt.

Men på museet hittade vi konst. En kille hade skaffat sig som specialitet att rita blyertstavlor där han använde sig av kollage motiv. En bit från en propaganda poster, en gatubild och en toplessmodell han förmodligen haft med i studion, typ. Ibland la han in Mao med ett katthuvud (ledare Mjao? Rly?).

Och efter att ha drågat kultur hittade vi marie mekkokuddar att vila i. Oväntat att hitta det, men väldigt väl till pass.
 
Vi shoppade tills fötterna blödde. Då firade vi detta med bästa koppen kaffe på länge. Även deras pecannötspaj var underbar.
Nästa dag, Pudong. Jakten på den perfekta bikinin ledde oss vidare till andra sidan floden. Där är byggnaderna höga. Två dagar innan satt vi och pimplade utmärkta drinkar i byggnaden i mitten. På 87 våningen. Fyra hundra meter upp eller nått sådant. Kapsylöppnaren är just nu högst men byggnationen till höger kommer att nå över sex hundra meter upp när den är klar. Målnen gör att man nästan skulle kunna tänka sig att dra pralleller till babels torn eller något sådant. Jag sitter mer och tänker på en mer freudiansk förklaring. Jag säger inte vad.
Ok. Innan vi glider in på gallerian som kränger armani, gucci och även hm och pizza hut. Ja då hittar vi denna påminnelse om att Kina är ett kommunistiskt land. Ser ut som en relik från forna sovjet men detta är livet som det är nu. 

Här är Emelie. Hon är nöjd och känner sig oövervinnerlig. Känslan att vi badar i lyx finns även den där.

Vi levde ut vårat storhetsvansinne med ytterligare timmar av shopping. Efter detta, en trerätters på pizza hut. Kan jag bjuda till eller vad? Kolla bara skylinen.
 

Utsikten mot Pudong från the Bund. Det är häftigt får man säga. Ljust. Vi kom dit lite för sent. Annars brukar det var än mer lampor igång.

Vi säger inte vad som hände, ni får själva göra era tolkingar av situationen. Vem är karln med rosen, varför är den sönderslagen, vem är mannen som lämnar platsen och varför? Å, denna mystik. Å vad Emelie kan rigga ett foto.

Mandellikör och whiskey. Underbart. Vi hittade en bar som ligger intill the bund. Baren tillhör ett hostel som heter the Captain (eller var det baren?). Iaf. Drinken var nice.

Inredningen på the captains bar. Ovanligt mysig. Svårt att beskriva eller fota. Men härligt.

En annan sak att inte missa är streetfood. Eller som det heter på svenska sent på kvällen: fyllekäk. Mannen här fixade till en wok med nudlar eller ris. Diversekryddor och korv. Rikigt gott och underhållande att se på. Svårt att låta bli att köpa när man ser och känner lukten av maten på kvällarna. Fanns en hel del andra stånd intill där folk fixade varianter. Grillspett och bullar med fyllning tex. Varför konkurrerar inte dessa ut donken i Sverige?
Denna bild avslutar våran tripp till Shanghai. En stad med många saker att se och uppleva. Vi fick inte med allt här och ej heller med kameran. Men vi minns iaf lite av det. Tror vi. Så fråga oss! Kan rekomendera staden om man vill uppleva något roligare än de vanliga resorna.
 
Hälsningar från landet mitt i världen / Johan (och Emelie såklart)
 
 
 
 
 

Kommentarer
Hanna

Hej Johan! Trevligt att du skriver! Ni verkar ha det bra ni, blir bara liite avis. Passa på och njut! Måste bara kolla läget, har Emelie gått ner i vikt?
Kram på er!

Svar: jepp, det har jag, fast nu på senaste tiden så har säkert gått upp idegn, johan gillar att fika :P. har gått ner omkring 5 kg sen jag flyttade hit, ooh jaa fuck yeah!Kram!
Emelie

2013-01-18 @ 21:34:50
URL: http://hhrs.blogg.se
Hanna

Alltså det ser ut som det på bilderna. Haha. Godnatt!

2013-01-18 @ 21:36:17
URL: http://hhrs.blogg.se
mamma

Vad kul att kunna följa med på eran vandring genom staden. Verkligen vackert och annorlunda. Ha det nu riktigt roligt!

2013-01-19 @ 17:45:25
Yvonne

Så roligt att läsa och se! Får tacka Jana som upplyste mig om den här informationskanalen, annars hade jag väl levt i ett kinesiskt mörker. Ha det gott! (Och det verkar ni ju ha)

2013-01-23 @ 21:19:42

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
Trackback
RSS 2.0