< Till bloggens startsida

Ett berg högt där uppe

Väl i Chengdu ville vi ut och se annat än Chengdu. Det fanns flera olika möjligheter att ta sig runtomkring i Sichuan men med begränsad tid och sjukdom blev det en tvådagarsresa till Emei.
 
Emei är ett berg på 3099 meter. Väl på plats investerar vi direkt i stegjärn för att underlätta vår klättring uppåt. Ganska snart får vi höra att vår klättring inte blir helt som tänkt. Vi hade tänkt ta berget i två etapper men området i mitten av berget är avspärrat. "To much snow and angry monkeys", säger en guide på hostlet vi besöker. Låter surrealistiskt men nåväl, vi hittar andra skyltar som nämner detta problem "Beware of the monkeys", "Do not joke the monkeys".
 
Första trippen är i grön miljö. Berget är lite mer turistanpassat än vad tex Kebne är. Trappor och räcken hela vägen. Och Kinesiskor i högklackat. Och om man verkligen känner sig bättre än vanligt arbetande folk kan man hyra in bärare som tar en upp i en bambustol. Dock (till skillnad från en del Kinesiska turister) är kolonialismkänslan inte riktigt något som tilltalar oss. Dessutom är vi från väst och på god väg att äta oss feta på snickers och kaffetillbehör.
 
Trappor. Till slut nådde vi vårat mål. Ett tempel. Med en gyllende budda. Sen tog vi oss ned till ett annat ställe än där vi började vår stigning. Med snabba bussen som ser fallfärdig och farlig ut är vi snart tillbaka till hostlet i Emei vi checkat in på.
 
Dag två. Nu tar vi bussen upp på högre höjd där snön finns. Stegjärn är ett måste (tack för skorna!). Efter en tio meters promenad får vi se dom. Arga aporna. Eller ja, inte så arga, men destå mer hungriga och vana att bli matade av turister som inte förstår att inte mata aporna. Utsikten var fin dock. Och trapporna än brantare. Bilden med Emelie på trapporna är missvisande då jag är nästan helt säker på att det var jag som bar ryggsäcken precis hela tiden. Nästan helt säker.
 
På toppen (eller den toppen vi valde) som kallas Golden Summit. Här fanns en stooor staty med budda, igen. Utsikten var magnefik, molnen där nere skymde litegran kan man tycka men den var inte i ansiktet på oss som annars kan vara vanlig där. Efter detta tog vi oss tillbaka nedåt. Tillbaka till Chengdu och en välbehövd vila.
 

...jag vill att alla ska veta

Att jag färgade håret igår! Titta vad fin jag är.

Avsked och Chengdu

Och så står vardagen på tröskeln, igen. Ingen kommer undan ska ni veta, inte ens i Kina. I varje fall project Emelie & Johan i vida världen del 2 är avslutad. Imorse lämnade jag med ett blödande hjärta (aah drama), Johan på flyget tillbaka till Sverige (han är till och med framme redan). Den 28 börjar skolan igen och allt blir som vanligt.

Var ute efter förändring idag igen, färgade mitt hår (hemma) ihopp om att få en härlig kopparröd nyans.. men det gick åt helvete och min botten är blond och mina längder mörka. Så i morgon ska jag till frisören, det ska bli ytterst spännande. Meeeen det är inte det jag ska svamla om nu, utan resan, eller snarare bjuda på lite bilder som inte har kunnat läggas upp pga svin dåliga internet uppkopplingar.

Men nu, nu jäklar. Vi börjar med Chengdu idag.

En lokal köttmarknad. Så här kan det se ut när man ska handla middag. Det är stor skillnad från stad till stad, Shanghai till detta. Variationen, även i de små sakerna som handla mat gör det lite mer spännande. 
Lösspringade hundar på en vanlig gata. Hundar finns överallt och vad som är rätt häftigt att se är hur bra dom lärt sig att leva bland människorna utan att riktigt leva med dom. Vi har ett gäng lösspringande super streetsmarta hundar i Xiasha också. 
Johan på en bro, han har kämpat i nästan två månder att lära mig läsa kartor... 1: ta reda på väder sträcken (närmst omöjligt om du frågar mig :P) 2: leta efter land märken, vatten, utmärkande byggander. Här är vatten, så långt kom till och med jag.
Jättestor korsning var smoggen ligger tung. Chengdu var hemsk när det kom till luftföroreningar, det sved i luftvägarna efter en dag på stan. Inte trevligt.
Gick in på en bar och drack öl en kväll, detta var vår unerhållning, jätte duktig tjej, absolut.. vidriga låtval, oh ja, my heart will go on, den spelar man bara inte på saxofon, det blir för mycket. Huvva!
Här är ett personalmöte, kanske peppen innan arbetsdagen, vem vet. Men man ser det ganska ofta här i Kina. Dom verkade i alla fall glada.. och jag gick inte obemärkt förbi.
Påväg till vårt hostel med t-banan. Allting gott slutet gott.
 
Chengdu i sig är inte skärskillt spännade, finns lite tempel och mysiga gator, men det är en perfekt stad att ha sin bas i när man ska ut i vildmakren, bergen, nationalparkerna. Så hit åker jag nog mest troligt igen.
 
Det var allt för idag, tycker jag.. nästa blir mount Emei. Jag älskar berg har jag kommit fram till.
 
Lev väl!

Tissel tassel

Johan har somnat, vi smälter en 6 rätters middag för tillfället och allt är nice.
I verje fall, vi lämnar Vietnam imorgon.. om allt går vägen.

Vi får se.

Poliserna (vissa, med paceade kläder, hjälmar och vespor) här har kalashnikov!!!

Godnatt!

Diverse bilder utan sammanhang men med massor av glädje.

Vi har varit runt i Kina ett tag nu. Vi har sett saker som ni människor aldrig skulle tro. Vi har sett dimmslöjorna glida in över landskapet tusentals meter nedanför oss, buddor glittra i ljuset vid berget Emei, barn bajsa på golvet på ett tåg mot Kunming. Alla dessa minnen här på bloggen. Som här. Emei där jag, Johan, kikar ut.
 
Emelie som står och spexar invid ett mounument av vrakdelar. Vrakdelar från flygplan som fällt ond bråd död över bland annat Hanoi. Sjärten som sticker upp kommer troligen från en B-52 som sköts ned under julbombningarna. För de som bill veta mer, kolla upp Operation Linebacker II.
Här sitter Emelie uppe nitton våningar upp. Fina drinkar och en helt ok middag med kött.
Kaffe kulturen i Vietnam är långa vägar bättre än den i Kina. I Kina är det nästa Starbucks som är enda räddningen. I Vietnam kan man finna kaffe och fina kakor lite här och där. Tack Frankrike!
Oj, tillbaka till pandorna. Oordning på bilderna. Men kan man få nog av dessa halvt utrotade heltidsslackers?
f
Och denna såg vi också (och flera andra som vi fotat). Detta är i alla fall en Merscedes S600. Dom är inte vanliga. Denna saknar regplåtar som många andra riktigt fina bilar gör i Kina. Vi stälde inga frågor.
I Chengdu hittade vi även en björnkvinna vid en gatukorsning.
Och tillbaka till Emei. Skog och djungel. Berg. Frisk luft. Nästan som hemma. Och massor av Kineser i högklackat och jeans på väg upp mot toppen.
Detta är en buddastaty på toppen av Emei, den gyllende toppen. Och var vi trötta? Ja.

Vad har hänt?, Jo..

Godkväll, har fått en och annan uppmaning om uppdatering här på bloggen så nu är det det jag ska göra. Sist vi gjorde oss tillkänna var vi magsjuka i Kunming, det gick över. Tack och lov. Och efter det åkte vi söderut med buss till en liten stad som heter Hekou, vi hade egentligen ingenting att göra där utan vårt mål med Hekou var att få tarska över gränsen. Vilket vi gjorde. Det gick bra, inga konstig heter och kvinnan som gav oss tillåtelse att gå (yes, vi gick från Kina till Vietnam, det var en ganska underlig upplevelse i sig) in i Vietnam tyckte jag var väldigt vacker, hon sa det till både mig och Johan. Tänka sig så fin man kan vara.
 
Nä, skämt å sido. Hela grejen med att gå över gränsen var som jag nämde ganska underligt, Kina och Vietnam (där i alla fall) är som på många andra ställen åtskilda av vatten, men det är inte som gränsen i kolari där man nätt och jämnt märker att man tagit sig till ett annat land, det var i form av en stor vallgrav upplyst till tusen (Johan mumlar om check point charlie.. i öst Berlin... på tal om att dra allt till sin spets, men nu är det jag som skriver), jag tyckte det såg väldigt bisarrt ut, som om det väntades ett anfall när som (vilket vi senare fick lär oss att det är precis vad folk gör).
 
Vi kom över och just innan mötte vi tre Amerikanska lärare som var ute på en liten luffar semenster som vi kunde luta oss lite mot och få lite värdefull info om var man ska gå, vad man kan lite på osv (vilket var välbehövligt). Johan har rest i Indien och är i allmänhet lite lätt misstänksam mot allt, medan jag har varit rätt skyddad både i Kina och Sverige  och var totalt oförberdedd på den väl rotade ruffel och bog som vi turister blir utsatta för. MY LORD! Inga stora bedrägerier som stjäla indentitet eller vad det nu kan vara utan, fiffla med taxametern, lura in en på fel hotell, menyer som har 50% högre priser för turister osv osv.. 
Fast även om folk vill lura till sig våra pengar är dom vänliga och vill absolut inte att man råkar illa ut, ser till att man kommer på rätt tåg fast vi inte köpte tågbiljetter av denne för dubbla priser tex.
 
I varje fall, Från Hekou till Lao Cai i Vietnam var vi tog tåget (relativt) raka spåret till den förnämda huvustaden Ha Noi. Och då kände jag att nu, nu är det semester, varmt och fuktigt och galen trafik (Vi stod vid en korsning och Johan frågade mig om jag kunde säga om det var höger eller vänster trafik och jag kunde inte svara på det). Vi tog in på ett jättefint hotell med superbra service, ska man till Ha Noi och inte vill bo dyrt eller billigt utan så där mitt emellan så bo på Elite hotel Hanoi. Bara gör det. Jag vill flytta dit föralltid.
 
Vi hade några riktigt trevliga dagar i Ha Noi. Vi gick på muséum, krigsmuséet och Hoa lu prison. Jag tyckte det var intressant och Johan var helt lyrisk efter att få klappa vrakdelar från en B-52. Det var också intressant att lära sig hur Vietnam vill framställa de Amerikanskakriget idag, när vi senare fick höra hur folk som slogs för sydvietnam såg på saken. Det finns alltid 2 eller 79 sidor av en händelse antar jag. 
 
Men jag är spyless på stora städer, och var än mer less då så vi bokade första bästa flyg till Da Nang, var där i två nätter. Ingen kul stad om du frågar mig, dom har en del trevliga restauranger och en strand och berg och så men det var mest drygt och jag ville därifrån. 
Sån tur att var att vi hade kollat upp att det ska finnas en liten by vid Danang som heter Hoi An, en urgammal by/stad som är med på unesco's världsarvslista så allt är bevarat sen, ja ett gäng år tillbaka. Inte ett hus som är högre än 2 våningar (i'm in heaven, minns ni Shanghai?). Visst, det är en aning turistbefläckat, nästan lite äckligt. Men allt är lugnt, man kan gå och cykla överallt luften är frisk och stränderna kilometerlånga. Man kan ta det lugnt. Fan jag har inte kunnat njuta av stjärnklar himmel och ljudet av naturen på ja, sen jag lämnade Sverige. Så jag bestämde ( Johan var helt ok med det) att nu stnnar vi i denna by och chillar, och vill ta det lugnt, helt sjukt lugnt. Jag bestämde tidigare (Johan var inte lika fullt pigg på detta) at vi ska flyga också när vi rör på oss i Vietnam så vi får så mycket tid som möjligt i värmen.
 
Så lugnt har vi tagit det de senaste dagarna, jag har shoppat lite, måttbeställda sandaler och harembyxkor (hoian är känt för deras textilindustri och har mer skräddare än dom har vanliga butiker med färdigsydda kläder), vi har druckit kaffe så de sprutar ur öronen, ätit god mat, strosat omkring på de välbevarde urgamla världsarvlistade gatorna och tittat på stjärnorna. Sen och vi legat på straden och lyssnat på vågorna och jobbat på brännan. 
Här om dagen snubblade vi in i Mr Phongs restaurang också, han föreslog att vi skulle komma på hans egna guidade tur till sitt eget hem och by. Och vi sa jamenvisst, det gör vi, och oj vi är glada att i gjorde. Det var fanstatiskt att se de riktiga Vietnam får höra om hans historier från kriget och som krigsfånge efter det, vad Vietnam blev efter kommunismens intrång och varför han kämpde i mot det. Hur hans liv ser ut idag, hur folk bor i byn, vad de tror på hur dom sköter sina kor. Vi fick lära oss massor. Dessutom lagade hans fru otroligt god mat. Och hela upplevelsen var en riktig höjdare.
 
Vi har ännu några dagar kvar i Hoian innan flyget tar oss tillbaka till Hanoi och sedan Kina, så vi ska njuta, sola, bada och dricka mangodrinkar.
 
Vi har det bra. 
 
(går tyvärr inte att ladda upp bilder här heller)
 
 

RSS 2.0